Istoricul Regiunii

Castelul Bran

Legenda spune ca batrânul Bran, având mai multi fii le-a daruit spre stapânire vesnica fiecaruia câte unul din cele 14 sate si catune de astazi: Simon, Poarta, Sohodol, Predelut, Moieciul de Jos, Cheia, Moieciul de Sus, Zbârcioara, Pestera, Magura, Drumul Carului, Sirnea, Fundata si Fundatica.
Mai tarziu, la 19 noiembrie 1377, Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor apanajul de a ridica un nou fort de piatra la Bran "cu propriile lor osteneli si cheltuieli". Aceasta pare sa fie prima documentare istorica a Branului. Istoria localitatii se împleteste însa cu cea a castelului.

Cetatea avea atributii militare si jurisdictionale fiind aparata de o garnizoana permanenta compusa din balistari englezi si briganzi sub conducerea unui castelan.
Daca în 1406 cetatea se gasea în stapâmire lui Mirecea cel Batrân, la sfarsitul sec. al XV - lea ea este subordonata autoritatii comitelui secuilor, raspunzator de apararea sud - estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

Pe aceste meleaguri de-a lungul istoriei s-au perindat numeroase personalitati. Asfel, în aprilie 1460 Vlad Tepes patrunde prin Bran în Tara Bârsei "atacând sate cetati si orase", unde a dat foc grânelor, iar pe cei printi I-a tras în teapa în apropierea capelei Sf. Iacob din Brasov. Tot el, în 1476 a trecut pe la Bran în drumul sau spre Tara Româneasca unde avea sa ocupe pentru a treia oara tronul, iar în 7 iulie 1600 doamna lui Mihai Viteazul a poposit din drumul sau spre Transilvania, la Bran, unde localnicii i-au oferit pastravi din "rezervorul castelului".
Un alt exemplu ar fi cel al calatorului Francez Pierre Lescalopir, student al Universitatii din Padova care în drumul sau spre Alba Iulia a vizitat Castelul Bran.
Tot aici a facut un popas si regele Suediei, la 8 noiembrie 1714, în drumul sau spre casa dupa înfrângerea suferita la Poltava în lupta cu turcii.
La 1 decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la înfaptuirea Marii Uniri.
Intre 1920 - 1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care îl transforma într-o frumoasa resedinta de vara, înconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fântâni, terase de popas, construind si Casa de ceai.

Dupa 1948 a intrat în proprietatea statului român, iar din 1956 a devenit muzeu.


Vechii Braneni

Poarta deschisa între Transilvania si Tara Româneasca, strunga de transhumanta, loc de întâlnire a românilor de pretutindeni, Branul a avut întotdeauna o situatie privilegiata.
Locuitorii acestei zone s-au ocupat în special cu pastoritul. Branenii cresteau turme mari de oi pe care iarna le treceau peste Carpati în Muntenia, mai ales în baltile Ialomitei si Brailei, iar vara le suiau pe pajistile Muntilor Bucegi. Aceasta activitate a avut implicatii semnificative asupra portului popular din zona, lâna si pieile de oaie erau folosite la confectionarea hainelor.
Înaintasii branenilor locuiau în case de lemn cu doua sau trei încaperi ce erau construite pe vaile apelor repezi de munte unde si azi mai pot fi întâlnite. Forma arhitectonica cel mai des întâlnita era "gospodaria cu ocol întarit", numita local "casa cu curte închisa". Un gen aparte de constructii sunt "hodaile" care si astazi sunt folosite pentru adapostitul vitelor si nutretului. Toate constructiile aveau o fundatie de piatra si erau ridicate din lemnul de brad al padurilor din apropiere.
interioarele acestor case erau bogat împodobite cu tesaturi, piese de pot popular si icoane pictate pe dosul sticlei.
Portul popular din zona Branului, înrudit cu cel al zonelor învecinate - Muscel si Dâmbovita - releva unele trasaturi specifice generate fie de natura ocupatiilor, dar si de asimilarea si redarea în forme locale a unor elemente de fond transilvanean.
Pagina din istoria satului Simon.Ioan Vartolomeu sau Bartolomeu era fiul dacalului Nicolae din satul Simon, care de fapt l-a si învatat "buchiile". A devenit apoi învatator în sat, înfiintând si prima scoala româneasca din satele Branului. Având talent de zugrav a pictat iconostasul bisericii din Simon. Pentru activitatea sa din timpul revolutiei de la 1848 a fost urmarit mai târziu de catre oficialitati, trebuind sa treaca în Tara Româneasca pentru o perioada de timp. Acesta nota pe o carte de la biserica veche din Simon: "Au venit stapânitorii si aici în Bran, oamenii au fost siliti a fugii în Tara Româneasca cu totul, unii au stat multa vreme fugiti, iar unii s-au întors, ca stapânii aveau mare mânie pe românii din Bran, ca prin porunca generalului Puchner din Sibiu, ce venise poruncind sa luam armele secuilor de la cordoane, ne-au chemat înaintasi pe mine, Ioan Bartolomeu, dascal normal din Simon, si nea bagat în garda nationala ce se începuse. Atunci am mers ca comandant noaptea la cordoane împreuna cu 70 - 80 de gardisti si-am ocupat cordoanele si iam dezarmat; si la Gutanu s-a facut o mare batalie, ca multi oameni s-au ranit, iar un var al meu, Nicolae, al vaduvei Ioan Coman Nitoiu, a sio murit puscat; groaza mare e a povesti acestea si am scris ca sa se stie în 1848 ce s-a întâmplat. Ioan Bartolomei, dascal normal la 1851"


Haiducii Branului

Tinut de hotar, strabatut importante rute comerciale, Branul a fost întotdeauna o zona bântuita de haiduci. Acestia jefuiau convoaiele cu marfuri sau faceau contrabanda pe aceste tinuturi de hotar.
Batrânii Branului îsi mai amintesc de Bucur Câmpan, haiduc sub comanda caruia taranii asupriti au atacat Castelul Bran (în timpul rascoalei din 1703 - 1709 condusa de F. Rakoczi), precum si de Fulga si Budac, ultimii haiduci din tinut care au fost ucisi la sfârsitul secolului al XIX - lea, deoarece nu au vrut sa se lase prinsi vii.

Numeroase legende si balade locale stau marturie acestor evenimente.

Peste toate însa, legenda Contelui Dracula suscita cel mai mare interes, iar misterele acestuia nu au fost dezlegate nici pâna astazi.

cazare 
Romania - pensiuni, hoteluri
Cazare Bran
Munte
Munte
Centru Turistic.ro
Cazare Bran